×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Átadták a Kultúra napi elismeréseket

A városi ünnepségen adták át a „Győr Művészetéért”, és a „Győr Közművelődéséért” díjakat…

 

„A kultúra közösséget teremtő erővel rendelkezik, de egyben szüksége van arra, hogy az évszázadok alatt kialakult, folyamatosan formált, és egyre több értékkel bíró kultúrát együtt ápoljuk, együtt óvjuk. A közös értékeinkről, vagyis közös gyökereinkről közösen kell gondoskodnunk, ahhoz, hogy ezek az értékek fennmaradjanak, hogy ezek az értékek az utánunk jövők számára is értékek legyenek. (…)A kultúra tehát közös ügy, így hát január 22. is egy közös ünnep, mindannyiunk ünnepe. Ez a nap éppúgy ünnepe az alkotóknak, a művészeknek, mint a befogadónak, a közönségnek, vagyis a kultúra fogyasztóinak.” – fogalmazott az ünnepségen dr. Fekete Dávid alpolgármester.

 

Mint mondta: „A magyar kultúra Győrben is kiemelkedő jelentőséggel bír. Ez a város, kiváló alkotók, elkötelezett művészek és nemzetközi színvonalú társulatok otthona. Ráadásul ebben a városban a művészeti képzés is magas szintű, így szinte kézzel fogható az áramlás, ahogy a már érett művészek továbbadják a tudást az új generációknak, és ahogy felcseperedve maguk is alkotóvá, a kultúra teremtőivé válnak. S mindennek nyertesei mi magunk vagyunk, maga a közösség, akik élvezhetjük a csodás előadásokat, produkciókat, kiállításokat, prózát és verseket. Köszönöm a győri alkotóknak az alkotást, a befogadóknak pedig a kultúra tovább éltetését!”

 

A köszöntőt követően az alpolgármester és Szeles Szabolcs, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke adta át a Kultúra napi díjakat.

 

Győr Művészetéért díjat kapott Ősz Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatóhelyettese, és Zádorvölgyi László, a Győri Balett balettmestere Győr város kulturális életében végzett kimagaslóan eredményes művészeti tevékenységük elismeréseképpen. A Győr Közművelődéséért díjat Radicsné Csőre Andrea, az Újvárosi Művelődési Ház igazgatónője vehette át a város kulturális életében végzett kimagaslóan eredményes közművelődési tevékenysége elismeréseképpen. Villányi László költőnek „A Győri Városháza Ezüst Emlékérmét” ítélték oda, aki 1990-től 2020-ig a Műhely című folyóirat főszerkesztője volt. Ezt követően a győri kulturális intézmények munkatársait részesítették elismerésben.

 

A Kultúra Napja alkalmából a Vaskakas Bábszínház művészei adtak ünnepi műsort.

 

Az eseményről képes beszámoló itt olvasható.

Vissza
Fel
Normál