×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Büntetik a szemetelőket

Az egészségügyi vészhelyzet ideje alatt is fokozottan ellenőrzi a hulladéklerakás szabályainak betartását a hulladékkommandó. A Győr-Szol Zrt. hírei a hulladéklerakásról, fűnyírásról és öntözésről…

A rendkívüli helyzetben is büntetik a szemetelőket

 

Az egészségügyi vészhelyzet ideje alatt is fokozottan ellenőrzi a hulladéklerakás szabályainak betartását a hulladékkommandó. A Győr-Szol Zrt. biztonsági csoportja, a győri közterület-felügyelet dolgozói és a városi rendőrkapitányság közreműködői az elmúlt hetekben is szemmel tartották a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, a közterületeket, hogy lehetőleg tetten érjék a szabálytalankodókat, az illegális hulladékelhelyezőket.

 

A Győr-Szol Zrt. biztonsági csoportjának munkatársai márciusban összesen közel száz ellenőrzést végeztek Győr közigazgatási területén. 69 esetben szelektív szigetet és azok környezetét, 11 alkalommal közterületet tartottak szemmel, 17 esetben célirányos adatgyűjtést végeztek. Az ellenőrzések során 46 alkalommal fedeztek fel illegálisan kihelyezett szemetet, melyet minden alkalommal át is vizsgáltak. Ennek eredményeképpen majd tucatszor kezdeményeztek hatósági intézkedést a szabályszegőről gyűjtött adatok alapján, melyeket továbbítottak a közterület-felügyelet munkatársainak. A lakosság továbbra is segíti az ellenőrök munkáját, 5 esetben bejelentés nyomán intézkedtek.

 

A győri közterület-felügyelet jogosult eljárni a szabálytalankodókkal szemben, s ez az egészségügyi vészhelyzet ideje alatt is az elvárt szigorral történik. Márciusban a hatóság 40 illegálisan hulladékot lerakóra szabott ki helyszíni bírságot, 8 elkövetővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

 

Az utóbbi hetek tapasztalataihoz tartozik, hogy az otthontartózkodók számának emelkedésével párhuzamosan a háztartási hulladék mennyisége is nőtt. Ennek egy része sajnos a közterületeken jelenik meg, a szelektív hulladékgyűjtő szigetekről 15-20 százalékkal több illegálisan elhelyezetett kommunális szemetet szállít el a szolgáltató, mint korábban. A szolgáltató kéri, hogy mind a családi házakban élők, mind a társasházi lakók az arra kijelölt edényben helyezzék el a háztartási vegyes hulladékot! Javasolja továbbá, hogy mindenki éljen a hulladéknaptárban megjelölt lehetőséggel, és a meghirdetett időpontokban minden alkalommal tegye ki az edényét ürítésre.

 

A GYHG Nonprofit Kft. által üzemeltetett hulladékudvarok továbbra is rendelkezésre állnak, Győrben hét helyszínen ingyenesen megszabadulhatnak a szelektíven válogatott hulladéktól a cég ügyfelei. A hulladékudvarok nyitva tartása és a beszállítással kapcsolatos tudnivalók a www.gyhg.hu weboldalon olvashatók.

 

Kaszálás és fűnyírás a városban

A Győr-Szol Zrt. városüzemeltetési és kivitelezési igazgatóságának koordinálásában a kihirdetett egészségügyi vészhelyzetben is zajlik a lakóterületeken kívüli területeken az intenzíven nem fenntartott, ugyanakkor gondozott városi zöldterületek kaszálása. A munkát a Győr-Szol Zrt. az egészségmegóvást szolgáló előírások betartásával három nagy teljesítményű traktorral és további három egyéb géppel végzi többek között az árvízvédelmi töltéseken, a rakpartok környezetében, a kutyafuttatók területén, a réteken és a kiserdőkben. Ahol például villanyoszlop található a füves területen, ott a tereptárgy tövében kézi fűkaszával vágják le növényzetet, teljesebbé téve ezzel az összképet. A március 23-án elindított kaszálást minden városrészben végzi a Győr-Szol Zrt. Ugyancsak dolgoznak a kisgépek a parkokban és a lakótelepi zöldterületeken, ahol immár a második fűnyírási kör van folyamatban. A program szerint zajló zöldterület ápolással kapcsolatban a cég ezúton is a lakosság türelmét kéri, hiszen a gépek egyszerre nem lehetnek jelen mindenhol.

 

Öntözik a fiatal fákat

Radnóti Ákos városüzemeltetésért és környezetvédelemért is felelős alpolgármester határozott kérésére a városi faállomány kezelőjeként a Győr-Szol Zrt. megszervezte a tavalyelőtt és tavaly nagy számban elültetett fiatal fák locsolását. A naponta két műszakban, összesen három járművel végzett öntözésre azért van szükség, mert télen alig volt hó és eső, ugyanakkor a tavasz is rendkívül csapadékszegény. Mindezekkel együtt a szokatlan meleg miatt önmagához képest mintegy egy hónappal előrébb jár a természet. Ebben a helyzetben a gyökeresedő, növekedésben lévő fiatal fáknak nagy szükségük van a vízre. A csemeték locsolásakor a szakemberek ellenőrzik a kis fák karóit, szükség szerint kigazolják a fatányérokat. Az öntözését a Győr-Szol Zrt. addig végzi, amíg az időjárás azt szükségessé teszi. Az esetlegesen a lakosság által a közterületi fák alá öntött egy-egy vödör vizet a növények később dús lombozattal hálálják majd meg. - közölte a Győr-Szol Zrt.

Vissza
Fel
Normál