×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Egészségmegőrzés, életmód - Táplálkozási ajánlás fiataloknak

Mindannyian szeretnénk jó alakúak, sportosak, vonzó megjelenésûek lenni. Ehhez járulhat hozzá a helyes táplálkozás, amely nagy mértékben befolyásolja az egészséget, segít megőrizni az életkedvet, a munkaképességet. Fiatal korban azonban időnként hajlamosak vagyunk a táplálkozásban jelentkező divatot, szélsőségeket is követni a kívánt eredmény elérése érdekében.

Táplálékunk alapvetően háromféle energiát adó tápanyagból tevődik össze (fehérje, szénhidrát, szír), ezen kívül pedig egyéb anyagokból, amelyek más szerepe van a szervezetben (testépítő anyagok, szabályozó-védő anyagok).

A 10-14 éves fiúk átlagos napi kalória szükséglete 11.760KJ (2800kcal), összfehérje szükségletük 70g, a lányok kalóriaszükséglete 10.500KJ (2500kcal), összfehérje szükségletük pedig 65g. Az összfehérje szükségletnek 40-50%-át állati eredetû fehérjékből kell fedezni.

A 15-18 éves fiatalok energiaszükséglete: fiúk 11.760KJ (2800kcal), lányok 9.660KJ, (2300kcal), összfehérje szükséglete pedig 73-89g naponta. Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a korosztályi és egyéni sajátosságokat pl. a még fejlődésben lévő szervezet speciális igényeit, vagy egyes csoportok esetében a fokozott fizikai terhelést, stb.

A magas állati fehérje és kalciumszükséglet miatt az étrend naponta tartalmazzon húst vagy húskészítményt, tojást, tejet, illetve tejtermékeket. A megnövekedett energiaszükséglet következtében szénhidrátforrásként burgonya, zöldfőzelékek és gyümölcs mellett rendszeresen adható cereáliaétel (gabonafélék), kenyér, péksütemény is a szükségletnek megfelelő mennyiségben.

Cukrot ételízesítőként, ételkészítéshez célszerû használni, de ezt is csak minimális mennyiségben.
A zöldfőzelékek és gyümölcsök egy része – minden idényben- nyers étel vagy ital formájában (saláta, savanyúság, gyümölcslé, paradicsom-ivólé, stb.) szerepeljen az étlapon.

A sertés, vagy egyéb állati zsiradék felhasználásával készült ételek mellett helyet kell biztosítani az étrendben az étolajat, vajat, margarint tartalmazó ételfogásoknak is (vajas-margarinos kenyér, tésztafélék, olajban párolt-sütött ételek, majonézes készítmények).

A 15-18 éves korúak – elsősorban a fiúk – megnövekedett tápanyagszükséglete és étvágya miatt nagyobb tömegû és nagyobb telítőértékû ételek is szerepeljenek az étlapon.

Az étrend összeállításánál fontos szempont az étrend változatossága mind a felhasznált nyersanyagokat, mind az ételfogásokat - az ételek ízét, színét, elkészítési módját - tekintve. Az étrendet célszerû idényben megfelelően összeállítani. A nyári időszakban kisebb energiatartalmú, folyadékban gazdagabb étrendet tervezzünk.
A zöldség és gyümölcsfogyasztás nagyon ajánlott a vitamin és rostbevitel szempontjából is. Ugyanakkor a vegetarianizmus, amelynek többféle irányzata van, nagy kockázatot jelenthet, ha az étrendet nem megfelelő szakértelemmel állítják össze. Különféle hiánybetegségek alakulhatnak ki. Különösen a gyermekek és az idősek nem nélkülözhetik tartósan az állati eredetû fehérjéket anélkül, hogy egészségük ne károsodna.
Általában fiataloknál fordul elő –néha még jó alakú lányok esetében is – az anorexia (kóros soványság), amely súlyos esetben halálhoz is vezethet.

A reformtáplálkozás, más néven natúrtáplálkozás elsősorban a gabonanemûeket részesíti előnyben, hívei csak olyan növényi és állati termékeket fogyasztanak, amelyeket nem kezeltek semmiféle hozamot növelő szerrel, illetve csak kíméletes technológiai eljárásoknak vetettek alá.

Ezen táplálkozási formák egy-egy irányelve megszívlelendő, de az egészség megőrzése érdekében a vegyes táplálkozás és az egészséges életmód az, amellyel legtöbbet tehetünk önmagunkért. Tolnai Lilla
közegészségügyi felügyelő

A LÉGÚTI ALLERGIÁRÓL FIATALOKNAK

Közismert, hogy az allergia civilizációs betegség, és lassan nincs olyan család, ahol nem fordulna elő e “kórság”. Különösen, a fiatalok körében igen gyakori a légúti allergiás megbetegedés.

Az allergia a szervezet védekező rendszerének- immunrendszerének- kórós mûködési zavara.

A mindannyiunkat körülvevő, gyakorlatilag ártalmatlan anyagok, -ALLERGÉNEK- ellen az immunrendszer olyan fehérvérsejteket illetve immunfehérjéket termel, amelyek gyulladást kiváltva terhelik a szervezetet, és komoly panaszokat okoznak.

Lakáson belül előforduló allergének: poratka, lisztatka, csótány, penészgombaspóra, toll, általában egész évben okoznak tüneteket.

A lakáson kívüli allergének: szélbeporzású fák virágpora, pázsitfûfélék, gabonafélék, gyomnövények (parlagfû, feketeüröm) pollenjei, inkább csak szezonálisan okoznak tüneteket az arra érzékenyeknél. Az ÁLLATI allergének könnyen elkerülhetők pl. ló-, kutya-, macska-, aranyhörcsög- szőr, papagáj. Természetesen egy személy egyszerre több anyagra is érzékenységet mutathat.

A légúti allergiás betegségek az alábbi szerveket érinthetik:

FELSŐ LÉGÚT. Szénanátha mely heves tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás, garatviszketés, fejfájás kíséretében jelentkezik. Ehhez társulhat vagy akár magában is, jelentkezhet a szem allergiás kötőhártya-gyulladása szemviszketés, könnyezés, fénykerülés, szemhéjduzzanat tüneteivel.

ALSÓ LÉGÚT. Hörgő asztma. Száraz, rohamokban jelentkező köhögés, fulladás, mellkasi nyomásérzés-, sípolás, légszomj. A tünetek hirtelen, akár percek alatt is kialakulhatnak, melyeket fizikai terhelés, főként futás, de dohányfüst vagy megfázás is provokálhat. A fulladás akár életet veszélyeztető állapotot is okozhat. Az általános panaszok, mint álmosság, levertség, koncentrálóképesség romlása, étvágytalanság, nagyon komoly életminőség romlással járnak.

Az allergiás betegségek családi halmozódása figyelhető meg.

A környezetnek és az életvitelnek is fontos szerepe van az allergiás tünetek súlyosságát illetően. A levegő-, föld-, víz-, táplálék fizikai, kémiai, biológiai szennyezettségét a környezet klimatikus és higiénés viszonyait, valamint az egyén pszichológiai állapotát is figyelembe kell venni.

Az allergiára való hajlam egyszerû bőrteszttel kimutatható, esetleg vérvizsgálat lehet bizonyító értékû. Fiatalok esetén a pályaválasztás miatt a munkahelyi allergének kimutatása is fontos lehet, például pékek lisztallergiája. Asztmás tünetekkor a kórelőzmény mellett fizikális vizsgálat és a légzésfunkció fontos.
Gégészeti vizsgálattal idült arcüreggyulladás vagy orrpolip is kimutatható, mely szénanáthaszerû tüneteket okozhat.

Az allergia egy állapot mely gyógyszeresen jól kezelhető, de meg nem gyógyítható.
A gyógyszerek beállítása egyénre szabottan, a kivizsgálás után nagy körültekintést igényel, melyek célja a jó fizikai és pszichés egyensúly megteremtése. Nagyon fontos a beteg rendszeres ellenőrzése és a jó beteg-orvos kapcsolat kiépítése. Az életvezetésnek igen nagy a szerepe az iskolai, családi, sőt leendő munkahelyi környezetet tekintve is.

DR KOVÁCS TIBOR
tüdőgyógyász



A SERDÜLŐKORI BŐRÁPOLÁSRÓL


A tizenévesek bőre az átlagosnál alaposabb tisztítást, és sajátos ápolást igényel.
Miért van erre szükség?

Ebben a korban a hormonok hatására jelentősen fokozódik a faggyú- és a verejtékmirigyek váladéktermelése. A nagy mennyiségû faggyú és a kiürülését akadályozó szarucsapok (mitesszerek) képződése pattanásos bőr kialakulásához vezethet. Ennek legenyhébb formája a mitesszeres bőr. Ilyenkor az arcon fekete pontocskák és mögöttük faggyútömlők láthatók. Súlyosabb állapotban az arcon, a háton és a mellkason gyulladt pattanások alakulnak ki, melyek közepén gyakran gennyes hólyagok jelennek meg. A legsúlyosabb típusban az előbb említett elhelyezkedésben tömött, gennyes, fájdalmas csomók figyelhetők meg, melyek torzító hegekkel gyógyulnak.

Ugyancsak a fokozottan termelődő faggyú okozza a haj erős zsírosodását, ami a fejbőrön gyakran korpázó hámláshoz vezethet.

A nagyobb mennyiségben képződő verejtékben kórokozók szaporodhatnak el, különösen az összefekvő bőrterületeken (mellek alatti redő, lábujjközök, stb.). Gyakori jelenség, hogy a hónaljszőrzeten sárga felrakódás alakul ki. Ilyenkor az izzadás tovább fokozódik, szaga kifejezetten szúróssá válik. Ez az elváltozás nem a verejtékezés természetes velejárója, hanem baktériumfertőzés következménye, ami kezelést igényel (már csak a padszomszédra tekintettel is).

Mit tehet a tinédzser azért, hogy mindezeket a kellemetlenségeket elkerülje?

Nagyon fontos a napi legalább egyszeri tusolás, amit sportolás, táncolás után meg kell ismételni. Ma már számos, a bőr zsírrétegét csökkentő (szilárd vagy folyékony) tisztálkodószer kapható. Többfajta bőrápoló termékcsalád is áll a serdülők rendelkezésére, melyek nemcsak szappant, hanem esetenként sampont, tonikot arckrémet, testápolót is tartalmaznak.

Mitesszeres bőr esetén kozmetikushoz érdemes fordulni. Kiterjedt, súlyos pattanásos tünetek esetén azonban a kozmetikai kezelés nem elég. Ilyenkor a bőrgyógyász az, aki meg tudja állapítani a megfelelő gyógymódot.
A napi hajmosás nem ajánlatos, mert fokozhatja a fejbőr faggyútermelését. A gyorsan zsírosodó hajat hetenként kétszer tisztítsuk meg a zsírban lerakódott szennyeződésektől.
Az izzadás csökkentésére illatanyagot nem, vagy alig tartalmazó spray-ket, stifteket érdemes használni, de nem a zuhanyozás helyett, hanem azt követően.

DR. SZABÓ LÍVIA
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos



Intelmek a szexről

Ha itt a nyár, Vakáció, nyaralás, szabadság, szerelem, buli! Várva várt kellemes dolgok. Ha nem vigyázunk sok kellemetlenséget is tartogathatnak számunkra. Úgy érezzük, a legmelegebb évszak nagyobb szabadságot, szabadabb erkölcsöket engedélyez nekünk. Könnyebben megyünk belefutó kalandokba, kapcsolatokba. Ha nem figyelünk oda, néhány hét-hónap múlva “isszuk a levét” felelőtlen lépéseinknek. Egy engedékeny éjszaka következményeként, védekezés nélkül, bekövetkezhet a nem kívánt terhesség. Ha reggel hányingerre ébredünk, a mellek feszülnek, a havi vérzés elmarad, terhességre kell gondolnunk. Gyanúnkat bizonyíthatja a vizeletből elvégezhető terhességi teszt pozitivitása is. Ekkor minél előbb fel kell keresni a nőgyógyászt, mert a nem kívánt terhességet az utolsó vérzés első napjától számított 12 hétig lehet megszakítani. 18 év alatt a mûtét elvégzéséhez szülői beleegyezés is szükséges. A terhesség megszakítás sem kockázat nélküli beavatkozás, késői szövődményeként vetélést, koraszülést, vagy akár meddőséget is okozhat.

De ma már nagyon sok kockázatmentes formája van a terhesség megelőzésének. Akik szedik, tudják, hogy a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták megbízható, szinte mellékhatásoktól mentes formái a terhesség megelőzésének. A mai korszerû, kis hormontartalmú készítményeket mindegyik nőgyógyász nyugodt szívvel ajánlja. Ha a szexuális kapcsolat “teljesen váratlanul” ér bennünket, nem sikerül a fogamzásgátlás hagyományos /megszakított közösülés/ formája, ha minden “gumi” szakad, szerencsére akkor is van megoldás. A sürgősségi fogamzásgátlás. Az első tablettákat az esemény után 72 órán belül kell bevenni, majd 12 óra múlva még egyszer. Nőgyógyászati szakrendeléseken és a sürgősségi ambulancia hálózatban lehet hozzájutni. Ez a módszer tényleg csak sürgősségi, havonta csak egyszer lehet használni.

A védekezésnek egyik nagyon fontos formája a gumióvszer /condom/. Mindenki számára könnyen hozzáférhető, mindig “kéznél” levő lehetőség. Érdemes jó minőségû, kevésbé szakadékony óvszert venni, mely egyszer használatos! Fontos tulajdonsága, hogy nemcsak a terhességet előzi meg, hanem véd a szexuális úton terjedő betegségek ellen is. A klasszikus nemi betegségek /gonorrhoea, syphilis…/ mellett véd a XX. század réme, az AIDS és a Hepatitis-B vírus ellen is. Szexuális úton egyéb kellemetlen fertőző ágenseket is átadhatunk egymásnak. Égő, csípő, viszkető érzés a hüvely környékén, szagos vagy szagtalan, de bő folyás ezek jele lehet. Ezen tüneteket a hüvelyben és környékén elszaporodó baktériumok, gombák és trichomónas okozhatják, Vírusok a méhszájon /HPV/ ill. a hüvely környékén okozhatnak szemölcsszerû /condylóma acuminátum/ viszkető kinövéseket. Ilyen tünetek esetén forduljunk minél előbb nőgyógyászhoz. Időben kezelve lehet a tüneteket hatékonyan kezelni és megelőzni a nehezen gyógyuló krónikus formákat. Ezen gyulladások megelőzésére illetve ide-oda /ping-pong effektus/ adásának elkerülésére is a legmegfelelőbb módszer a condom használata.

A fenti állapotok megelőzésének legjobb, leghatékonyabb, legkellemesebb ősi formája a monogámia /egypartnerûség/. Ez a klasszikus állapot persze nemcsak a fentiek miatt fontos. A szexuális partnerek gyakori váltogatása egy idő után érzelmi sivársághoz vezet. Törekedni kellene a szexualitásnak a szerelemhez kötődő formájához.

Ezen tanácsok után talán nem lesz szükség ősszel, a vakáció után a nyár rossz emlékeinek “tisztogatására”. Még egy jó buli után is rossz érzés elhagyottan, egyedül maradni a szétszórt, takarításra váró lakásban.

DR PAPP ZSOLT
szülész-nőgyógyász

Vissza
Fel
Normál