×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Halott Pénz, Rúzsa Magdi, Quimby, EDDA a győri nyárban

„A győri számunkra az év egyik legjobban várt koncertje, hiszen ezer szállal kötődünk a városhoz!” – mondta Marsalkó Dávid a Halott Pénz Zenekar frontembere a nyári szezont indító sajtótájékoztatón. A nyárnyitó hétvégét követően kezdődik a fesztiváldömping rengeteg újdonsággal, népszerű fellépőkkel, kulturális és sport csemegékkel…

 

„Ahogy arról már hírt adtunk, június 14-én a Halott Pénzzel indítjuk a nyarat, másnap pedig Rúzsa Magdi lép fel a Dunakapu téren. A második napot tűzijáték zárja, a hazajutást az önkormányzat éjszakai buszokkal segíti. Fergeteges hétvége elé nézünk, bízunk a jó időben” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, aki bejelentette, a két nyáresti koncert fellépőit is, július 6-án este kilenckor a Quimby lép fel a Dunakapu téren, míg július 20-án ugyanitt az EDDA zenél majd. „A fesztiválok mellett a sport is hangsúlyos szerepet kap a nyáron, hiszen köztudott, hogy Győr rendezi a sporttörténelem első junior tornász világbajnokságát június 27-30. között. Ebben a korosztályban olyan tehetségek versenyeznek, akik közül többen már a felnőttek között is letették névjegyüket.” A polgármester a másik kiemelt eseményre, a július 11-21. között sorra kerülő junior női kézilabda EB-re is felhívta a figyelmet, ahol a hazai csapat sikeréért szoríthatunk majd.

 

A sajtótájékoztatón a 15 éves Halott Pénz három tagja is részt vett. A győri származású Járai Márk, Marsalkó Dávid és Boros Gábor, akik egyetértettek abban, hogy a győri számukra az egyik legjobban várt idei koncertjük.

 

„Márk győri származású, DJ Venom (Boros Gábor) is sokszor fordul meg a városban, hiszen őt a szerelem köti ide, én pedig csak turista vagyok, de nagyon szeretem ezt a várost!” – mondta a győri sajtótájékoztatón Marsalkó Dávid, aki kifejtette, a zenekar számára máig meghatározó élmény a 2016-os Dunakapu téri fellépésük. „Óriási megtiszteltetés volt számunkra annyi ember előtt zenélni, ahogy élmény volt megtölteni az Audi Arénát is.” A frontember arról is beszélt, hogy a 15 éves évforduló az egész évüket áthatja, és főként arra az útra emlékeznek, amit a másfél évtized alatt bejárt a Halott Pénz. „Ez az út nagyon rögös volt, de a mélypontok megélése nélkül ma nem tartanánk itt. ” Az énekes végezetül hozzátette, nagyon várják a nyárnyitót, mert Győrben otthon vannak, ahol érzik a szeretetet.

 

„Nekem a győri fellépés, a hazai pálya mindig egy plusz izgalom, egy komoly stressz, persze pozitív értelemben.” – nyilatkozta a Győrplusznak Járai Márk, aki győri származású, egykori bencés diák, aki a város tavalyi Európa Kulturális Főváros 2023. pályázat népszerűsítésében is tevékeny szerepet vállalt. Elsőként ő is a legutóbbi Dunakapu téri fellépésükre emlékezett: „Máig a legnagyobb koncertélményem, nem csak a rengeteg ember miatt, hanem azért, mert a színpadról nézve folyamatosan vettem észre az ismerős arcokat a közönség soraiban. A mostani koncert is hatalmas élmény lesz nekünk, s bízom benne, hogy minden győrinek.”

 

Ha a pénteki, vagy a szombati koncertet rossz idő miatt halasztani kéne, mindkettő esőnapja a vasárnap. A Halott Pénz koncertet ebben az esetben június 16-án 19 órától, Rúzsa Magdi fellépését pedig ugyanaznap 21 órától pótolnák. A nyárnyitó hétvége után indul a fesztiváldömping, az idén 40 éves Győri Balett szervezésében június 17-23. között a 15-ik Magyar Táncfesztivál és az 5-ik Gyermek Táncfesztivál nyitja a sort, majd jön (a teljesség igénye nélkül) a Múzeumok Éjszakája (június 22.), Szent László Nap (június 27) majd a Szent László Napok (június 28-30.), a 12-ik Győrkőcfesztivál (július 5-7.), a 31! összművészeti fesztivál (július 12-14.) a Rotary Fröccsnapok (július 26-28.), a Barokk Esküvő (augusztus 9-11.), a Győri Bornapok (augusztus 22-25.), a nyárzáró koncert és a Voices augusztus 31-én.

 

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója a nyári programokkal kapcsolatban több újdonságot is kiemelt. Megemlítette a Szent László napok csúcspontjaként sorra kerülő lovas színházi show-t, amely Szent László életét dolgozza fel, a 31! fesztiválról a fények különleges szerepét, amely remélhetőleg sokakat elvarázsol majd, ahogy a fellépők, köztük a Bagossy Brother Company is. A Barokk Esküvőn egy igazi jegyespár mondja ki a boldogító igent, barokkos körmondatok kíséretében, a Dunakapu térről pedig hőlégballonos felemelkedésre is lehetőség nyílik. A Radó Sziget is kiemelt szerepet kap, az ismert programok mellett havonta egyszer zenepaviloni koncerteket és színházi előadásokat is tartanak. A Bornapokon hatvan borász és kellemes zenei programok várják az ínyenceket, a nyárzáró koncert pedig felteszi a koronát a fesztiváli szezonra.

 

„A nyári szezon nem véletlenül kiemelkedő a turizmus szempontjából, hiszen a programok egyszerre szólnak a győrieknek, a Győr környékieknek, és a hozzánk látogatóknak.” – hangsúlyozta Sándorfi Róbert a Kulturális, Sport és Városmarketing Főosztály vezetője. Hozzátette, a turisták oda szeretnek visszatérni, ahol érezhető, hogy jól érzik magukat a helyiek. Győrbe pedig szeretnek visszatérni, nem véletlenül.

 

A nyári programokról kiadvány készült, amely elérhető a Baross úti Látogatóközpontban, és letölthető INNEN, de érdemes felkeresni a hellogyor.hu honlapot is, ahol folyamatosan frissülő programkínálattal várják az érdeklődőket.

 

Vissza
Fel
Normál