×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Jelentős az érdeklődés „olimpiai létesítményeink” iránt

Több mint százezer belépést regisztráltak az Olimpiai Sportpark rendezvényein fél év alatt. Az EYOF-ra elkészült létesítmény több világesemény otthona volt, a győriek pedig napi használói az OSP-nek, amely a sport életteli otthonává vált. További fejlesztések is várhatók…

 

Az Olimpiai Sportpark (OSP) megépítésének apropója az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál volt, amit 2017-ben nagy sikerrel rendezett meg Győr. A létesítmények azonban hosszú távon szolgálják a várost és a győrieket, és ezt az eddigi működés is kitűnően mutatja. Az OSP minden korosztály számára a testmozgás lehetőségét kínálja. Az óvodák októbertől veszik igénybe a létesítményt az óvodai testmozgás megtartására, s az iskolákkal is előrehaladott a tárgyalás ugyanerről. A szomszédos Bercsényi iskola már most is itt tartja a testnevelési és önvédelmi óráit, de a rendőrséggel is tárgyalás zajlik a felmérők tekintetében. Az atlétika gyakorlópálya minden nap este 6 és 8 óra között nyitva áll a lakosság részére, a teniszpályák pedig térítés ellenében használhatók. A sportpark falai között a GYAC közel kilencszáz kis sportoló palántája edz nap mint nap, mindemellett számos társadalmi rendezvényt tartanak itt, mint a turisztikai, vagy a Sportbált, de a fogyatékkal élők számára is rendeznek itt programokat. - ismertette Borkai Zsolt polgármester a sportközpontban rendezett szakmai napon.

 

A komplexum szolgáltatásai iránt jelentős a nemzetközi érdeklődés, sokan szeretnének edzőtáborozni itt. 2018. január és augusztus között 4073 vendégéjszakát töltöttek nálunk az edzőtáborozók, ebből 2977 belföldi, 1096 pedig külföldiek által eltöltött vendégéjszaka volt. A magyar sportolók mellett érkeztek vendégek többek között Ausztrália és Óceánia térségéből, Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Izlandról, Németországból, Oroszországból, Romániából, Svájcból, Svédországból és Szlovákiából is. A Modern Városok Program keretében az OSP szomszédságában megépülő Sporthotel ezért a sportturizmushoz is nagymértékben hozzájárulhat, újabb lehetőségeket és nagyobb kapacitást teremt. Csak 2018. első félévében százezer versenyző, néző és kísérő lépett be a komplexum területébe, ebből ötvenezer sportoló vett részt 32 rendezvényen. A létesítményben 4412 órányi edzést tartottak, ami 312 napnak felel meg.

 

Borkai Zsolt hangsúlyozta, ezek az adatok is jól mutatják a kihasználtságot, tehát azok a félelmek, amelyek a nagy eseményekre, például olimpiákra elkészülő létesítmények kapcsán felmerülnek, egyáltalán nem igazolódtak be, sőt, egy igazi sikertörténet ez újabb és újabb lehetőséget teremtve városunkban. Ezek az épületek nem állnak üresen, folyamatosan használják a győriek, rengeteg gyerek edz itt, és emellett a versenysportnak is egy óriási lehetőség. Ugyanez igaz az Aqua Sportközpontra, amelyet naponta négyszázan használnak úszásra és az Audi Aréna Győr-re is, amely az Audi ETO KC otthona és számos társadalmi esemény, program helyszíne. Az Arénában 2018 első félévében egyébként 76 mérkőzést és 1026 óra edzést tartottak, amelyeken 8000 versenyző vett részt, az uszodában pedig 12 mérkőzést és 2056 óra edzést rendeztek. A polgármester köszönetet mondott a Magyar Államnak, amiért támogatta a fejlesztések megvalósítását. Ez nem csak a sikeres olimpiai rendezvényt tette lehetővé, de a győriek sportolási lehetőségének bővítésében és a sportturizmus fejlesztésében is jelentős szerepet játszott. A polgármester a sport és a turizmus mellett a kultúrára is kitért, hiszen a Modern Városok Program keretében megújuló Győri Nemzeti Színház felújítása alatt a jövőben ideiglenesen az OSP ad helyet a színház és a balett társulatainak (A 2018-19-es évadot még a színház épületében rendezik).

 

Ha csak a nagyobb eseményeket nézzük, az idén az OSP adott otthont a Birkózó és Judo Serdülő Európa Bajnokságnak, az Atlétika Ifjúsági Európa Bajnokságnak, számos sportág nemzeti bajnokságának, de rendezünk még Asihara Karate Világbajnokságot, Tornász Mesterfokú Országos Bajnokságot is. Az Arénában többek között Sportlövő EB-t, a kézis lányok mérkőzéseit és a Balázs kupa küzdelmeit láthattuk, az Aqua Sportközpontban pedig a Scitec Győr Swimm Open, vagy épp az úszó serdülő OB versenyzőinek szurkolhattunk. Jövőre Győr lesz a házigazdája a Tornász Junior Világbajnokságnak, a Junior Női Kézilabda Európa Bajnokságnak és a Robotika Világkiállításnak is.

 

A sajtó képviselői és a turisztikai szakemberek pénteken bejáráson ismerhették meg az Olimpiai Sportpark szolgáltatásait. Simon Csaba, az üzemeltető Győr Projekt Kft. ügyvezetője kalauzolta a vendégeket, mutatta be a létesítményt, az Európában is kuriózumnak számító tornacsarnokot, a világszinten is ritkaság számba menő Class 1-es minősítésű atlétika pályát, a multifunkciós csarnokot, a judocsarnokot, a futófolyosót. Ezek mellett a kiszolgáló szolgáltatások iránt is nagy volt az érdeklődés, hiszen a létesítményben kiváló színvonalú fitnesz részleg, szaunarész, rehabilitációs helyiségek, konferenciaterem működik, mintegy hetven fő elszállásolására alkalmas szállodai kapacitással rendelkezik. Simon Csaba elmondta, további fejlesztéseket is terveznek, szeretnék például, hogy az edzésre érkező szülők is ki tudják használni a házat, és ők is sportolhassanak.

 

A tájékoztatón elhangzott, a park a Modern Városok Program keretében egy sporthotellel bővül a jövőben, amely még vonzóbbá teheti a létesítményt az edzőtáborok tekintetében. Mivel a komplexumban egyre több a fogyatékkal élőknek rendezett sportesemény, ezért a szálloda földszintjén akadálymentes szobákat is terveznek.

 

A pénteki szakmai nap után szombaton nyílt napot rendeznek a létesítményben amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak (Erről részletesen itt olvashat).

Vissza
Fel
Normál