×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Új gépek és módszerek a szúnyogok ellen

A Győr-Szol Zrt. a földi gyérítésre alkalmas eszközparkját bővítette két új berendezéssel, hiszen az idén már nem végezhető légi kémiai szúnyogirtás.

 

Az európai közegészségügyi hatósági korlátozások miatt a légi kémiai szúnyogirtás lehetősége a mostani szezontól megszűnt, így a biológiai illetve a földi gyérítési eljárások kerülnek előtérbe Győrben is. Ezzel kapcsolatban dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta, a folyók városát nem érinti kedvezően a döntés, hiszen az eddig hatékony légi kémiai gyérítést kell más módszerekkel pótolni. A hatékonyság növelése érdekében a Győr-Szol Zrt. az önkormányzat által biztosított forrásból két új, földi gyérítésre alkalmas eszközt vásárolt. A szolgáltató eddig is használt ilyen eszközöket, amelyek úgynevezett melegködös eljárással működnek, vagyis az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadásával is segítik. A két új ULV-berendezés a gyérítő anyagot hő hozzáadása nélkül, permetszerűen juttatja ki a levegőbe, működésük csendesebb, mint a melegködös társaiké, így a sűrűn lakott körzetekben kevésbé zavaró a használatuk. A szerkezeteket platós gépjárművekre szerelik, és egyenként 400-500 hektár lefedésére alkalmasak egy műszak alatt. A város területén a Győr-Szol Zrt. mintegy 4000 hektáron irtja rendszeresen a szúnyogokat.

 

Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester hozzátette, a változás miatt hónapokkal ezelőtt elkezdték kidolgozni a stratégiát és a katasztrófavédelemmel is felvették a kapcsolatot a központi gyérítés miatt. A repülő szúnyogok megjelenése előtt a szolgáltató környezetbarát biológiai gyérítést is végez, amely légi úton is engedélyezett. Az első felszállás a múlt héten meg is történt, és az ártereken, folyópartokon, mintegy 800 hektáron folyt a gyérítés. A baktérium alapú készítmény az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez az eljárás a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre nem alkalmas, csak kikelésük akadályozható, s a tavaszi időszakban, a fák lombosodása előtt hatékony.

 

Az idén tehát a légi beavatkozások korlátozása miatt a földi kémiai irtás kap nagyobb hangsúlyt, és a kibővült gépparkkal a szolgáltató két-három nap alatt a város teljes területén képes elvégezni a gyérítési munkát. Az idén tehát a korábbi évektől eltérően zajlik majd a gyérítés, amelyekről még nincsenek Győrben gyakorlati tapasztalatok, ezért az is elképzelhető, hogy a nyári hónapokban a megszokottnál több szúnyoggal találkozunk. A vérszívók elleni küzdelem sikeréhez azonban mi is hozzájárulhatuk azzal, hogy közvetlen környezetünkben, kertünkben megszüntetjük a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ez minden olyan edény, eszköz lehet – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig –, melyekben a víz hosszabb ideig megáll.

Vissza
Fel
Normál